Okuduğum
Vegan Mı Değil Mi?: Hayvansal Ürün İçeren 12 Gıda Maddesi

Vegan Mı Değil Mi?: Hayvansal Ürün İçeren 12 Gıda Maddesi

Vegan olmayan yiyecekler

Vegan olmaya karar veren herkes et, süt, yumurta, balık gibi hayvansal gıdaları tüketemeyeceğini muhtemelen biliyor, ancak hangi yiyeceklerin tamamen vegan içeriklerden oluştuğunu söylemek her zaman çok da kolay olmayabiliyor.

Deneyimlerime dayanarak özellikle veganlığa yeni adım atmış bireylerin neyi yiyip neyi yememeleri gerektiği konusunda kendilerini zorlu bir sürecin beklediğini söyleyebilirim. Yine kendi deneyimlerime dayanarak size tüketmek istemediğiniz bir besini yanlışlıkla tüketmemeniz (veya hayvansal ürün içeren bir kıyafeti yanlışlıkla satın almamanız) için ürünlerin içerik listelerini dikkatlice incelemenizi öneririm!

Veganlığa geçiş sürecinde bu işi sizin adınıza biraz olsun kolaylaştırmak için veganmış gibi gözüküp aslında öyle olmayan, içeriklerini iki kere kontrol etmenizi önerdiğim bazı gıdaların listesini sizlerle paylaşmak istedim.

Çikolata

Her ne kadar kakao vegan bir gıda olsa da çikolatalar öyle olmayabiliyor! Birçok çikolata markası ürünlerinin vegan olup olmadığını paketlerinin üzerinde tüketiciler ile paylaşır. Ancak bu tip bir ibarenin yer almadığı bir çikolata satın alırken süt ürünleri için içerik listesine (peynir altı suyu ve kazein dahil) bakın. Bilinenin aksine birçok bitter çikolata belli oranlarda süt içermektedir.

Fotoğraf: Lou Lou Von Glup

Şekerlemeler

Sakızlar, ekşi şekerler ve marshmallow gibi şekerli tatlılar jelatin içerebilir. Jelatin, hayvan kolajeninden elde edilir ve bu tip ürünlerin paketlerinin üstünde bir bileşen olarak listelenir. Bazı şekerlemeler, agar-agar gibi diğer vegan koyulaştırıcı maddelerle hazırlanır. Şeker yemenizi fazla önermesek de bir kriz anında satın alacağınız şekerlemenin içerik listesini bu bilgiler ışığında kontrol etmenizde fayda var.

Bira ve şarap

Balıktan elde edilen jelatin bazlı bir madde olan isinglass, bazı bira ve şaraplarda arındırıcı olarak kullanılır. Bu tip ürünlerde kullanılan vegan olmayan diğer içerikler kazein (sütten elde edilen) ve yumurta beyazıdır. Bu tip maddeler çoğunlukla şarap ve biraların içeriklerinde listelenmediğinden, bir mağaza çalışanına danışabilir veya sorularınızı üreticilere yöneltebilirsiniz.

Sofra Şekeri

Sofra şekeri, her ikisi de tamamen bitki bazlı içerikler olan şeker kamışından veya şeker pancarından yapılır. Bazı şekerler, rafinasyon sürecinde kullanılan ve şekerin beyazlaşmasına yardımcı olan kemik kömürü ile işlenir. Bu durum rafine şekerin pekmez ilave edilmiş hali olan esmer şekerler için de geçerlidir.

Fotoğraf: Cereal Magazine,2014

Bal

Bal tüketimi veganlar arasında oldukça tartışmalı bir konu.  Ancak vegan yaşam biçimini benimseyen çoğu kişi arıların bal üretimi için sömürüldüğüne inanarak  bal tüketiminden uzak durmayı tercih ediyorlar

Ekmek

Bazı ekmekler süt, yumurta, tereyağı ve benzeri  hayvansal yan ürünleri içerebilir. (Simitlere de dikkat!)

Kırmızı gıda boyası içeren paketli gıdalar

Bazı kırmızı renkli paketli gıdaların  (yoğurt, meyve suları, gazlı içecekler ve şekerler) üretiminde karmin (veya kokineal veya karmik asit) adı verilen bir gıda boyası kullanılır. Bu boya Meksika’da yetişen “kokineal” isimli küçük  bir böcekten veya bu böceğin larvalarından elde edilir. Duyduğunuzda tüylerinizin ürpermesine neden olan bu renklendirici paketli gıdaların üstünde E120 kodu ile listelenir. Kısacası kırmızı boya kullanılarak hazırlanan yiyeceklerin içerik listesini kontrol etmekte fayda var.

Vegan olmayan yiyecekler: kahvaltılık gevrek

Kahvaltılık Gevrek

Vegan dünyasındaki en yeni ve tartışmalı ifşalarından biri, mısır gevreğinin koyun yağı içerebildiği! Evet, birçok marka kahvaltılık gevreklerini güçlendirmek için D3 vitaminini kullanır.Bu vitamin lanolinden elde edilir. Lanolin, koyun yününden elde edilen ve genellikle kozmetiklerde kullanılan bir yağdır. Bu, Kellogg’s ve General Mills’in D3 içeren tahıllarının aslında veganlar için uygun olmadığı anlamına gelir.

Göz At
vegan beslenme

Cipsler

Patates cipsi ve tortilla cipslerinin vegan olduğunu düşünebilirsiniz ancak bu ürünler bazen süt bileşenleri içerirler. Bu durum özellikle aromalı cipsler için geçerlidir. Üstelik bazı markaların sade cips çeşitleri bile zaman zaman süt ürünleri içerebiliyor!

Meyve Suları

Yakın zamanda büyük bir tartışma konusuna dönüşen bir başka ifşa ise bazı meyve suyu türlerinin hayvansal içerikler içerdiği tespit edilmesiydi. Örneğin  “Tropicana Kalp Sağlıklı Portakal Suyu” ek bir omega-3 kaynağı olarak balık yağı ve jelatin içeriyor. 

İyi haber şu ki, dünyanın her yerinde çok sayıda vegan dostu meyve suyu markası var. Yapmanız gereken en önemli şey ürünün içindekiler etiketini okuduğunuzdan emin olmak(özellikle portakal suyu ile) veya daha iyisi evde kendi taze meyve suyunuzu hazırlamak!

Pesto Sos

Geleneksel pesto sos, kendi içinde vejetaryen bile olmayan parmesan peyniri ile hazırlanır. Buna Classico ve Barilla gibi hazır pesto sosu satan popüler markaların ürünleri de dahildir. Hazır pesto alırken bu markaların kuru domates içeren ürünlerini tercih edebilirsiniz, bu ürünler geleneksel pestoların aksine çoğunlukla peynir içermiyorlar. Bu ürün için de sanırız en sağlıklı seçenek evde kendi pestonuzu hazırlamak!

Makarna

Yerel süpermarketlerde bulacağınız kurutulmuş makarnaların çoğu vegandır, bu noktada içeriklerine dikkat etmeniz gereken ürün taze makarna. Geleneksel taze İtalyan makarnası yumurtadan yapılır, bu nedenle malzemeleri dikkatlice kontrol etmeniz gerekir. Tortellini ve mantı gibi pek çok doldurulmuş makarna çeşidi ise peynir içerir. 

Yorumlar (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

@2020 SOLH LIVING.TÜM HAKLARI SAKLIDIR.

Başa Dön