Okuduğum
Kozmetiklerde Kullanılan 23 Hayvansal İçerik

Kozmetiklerde Kullanılan 23 Hayvansal İçerik

Kozmetik ürünlerde kullanılan hayvansal içerikler


Favori rujunuzun için de toz haline gelmiş böcekler olabilir mi?

Hayvansal içeriklere sahip kozmetik ürünleri kullanmak istemeyenler için kaçınılması gereken maddeleri bir rehber haline getirdik!

Karmin ruj ve allıkların renklendirilmesi için kullanılan popüler bir malzeme. Fotoğraf|Jessica Agullo
Karmin

Koşnil isimli böceğin dişilerinden elde edilen bir boya türüdür. Opuntia kaktüslerinin üstünde yaşayan bu böcekler güneş altında kurutulur, ezilir ve asidik alkol çözeltisi içine batırılarak karminik aside çevrilir. 500 gram boya için yaklaşık 70,000 böceğe ihtiyaç duyulur. Paketli gıda maddelerinin yanı sıra kozmetik ürünlerin boyanmasında sıkça çok kullanılan karmin, özellikle rujların ve allıkların renklendirilmesi için kullanılır. İlaç sektöründe de kullanılan bu hayvansal içeriğin şiddetli alerjik reaksiyona sebep olduğu durumlar gözlemlenmiştir. FDA, karmin içeren ürünlerin içerikler bölümünde tüketicinin karmin maddesi konusunda bilgilendirilmesini zorunlu kılmıştır.

Karmin yerine kullanılabilecek bitkisel alternatifler pancar suyu ve kınadır.

Guanin

Guanin balık derisinde ve bazı sürüngenlerde bulunan bir nükleik asittir. Bu madde kullanıldığı ürünlerde inci etkisi yaratarak beyaz renk katar. Bu nedenle kozmetik ürünlerin transparan görünümlerini azaltır ve makyaj malzemelerinin lekelerin kapatılmasında etkili olmasını sağlar.

Banyo ve temizlik ürünlerinde, saç kremlerinde, rujlarda, ojelerde, şampuanlarda ve çeşitli kozmetik ürünlerinde kullanılır.

Guanin yerine kullanılabilecek hayvan dostu malzemeler sentetik inci, alüminyum ve bronz tanecikleridir.

Donyağı

Kozmetik ürünlerinde sık kullanılan maddelerden biri olan donyağı, sığır ve koyun etinden elde edilen yoğun yağdır. Öldürülen hayvan bedenlerinin kaynatılmasıyla elde edilir.

Kozmetik sektöründe mum, sabun, fondöten, dudak kremi, tıraş köpüğü gibi birçok farklı üründe bulunur. Donyağından elde edilen bir başka yağ asidi olan oleik asit ise kozmetik ürünlerde yumuşatıcı içerik olarak kullanılır. Bu içeriği sıvı ve katı sabunlarda, ojelerde ve cilt bakım ürünlerinde bulmak oldukça kolaydır. 

Vegan kozmetik ürünlerinde hayvansal donyağı maddesi yerine sebzelerden elde edilen donyağı, Japon donyağı, petrolyum ve ağaçlardan elde edilen parafin kullanılır. Donyağının alt ürünü olan oleik asit için ise kuruyemiş ve zeytinden elde edilen alternatifler kullanılmaktadır.

Jelatin oje ve tırnak bakım ürünlerinde sıkça rastlanabilen bir etken maddedir.
Jelatin

Et ve deri endüstrisinin sebep olduğu hayvansal atıklardan -deri, tendon, bağ doku, boynuz ve kemikler- elde edilir. Daha çok gıda sektöründe kullanılan jelatin, kozmetik ürünlerinde hidrolize kolajen adıyla kullanılır. Kremsi ürünler ve tırnak bakım ürünlerinde karşımıza çıkar.

Vegan alternatifleri arasında deniz yosunlarından üretilen karragenan, İrlanda yosunu, agar-agar, meyve pektini, dekstrin, keçiboynuzu gamı ve silis jeli vardır. 

Kolajen

Tavuk ayağı, hayvan omuriliği veya boynuzlarından elde edilir; bu dokuların içinde bulunan ipliksi proteindir. Kullanımı kolajen üretimine neden olmaz, sıklıkla anti-aging ürünlerinde kullanılır.

Vegan alternatifleri arasında soya proteini, badem yağı ve amla yağı bulunmaktadır.

Tüylerinden yün üretilen koyunlar ayrıca lanolin ismi verilen yağın üretimi için de kullanılır.

Lanolin

Tüylerinden yün üretilen koyun, keçi gibi memeli hayvanların postlarını sudan korumak için tüylerinin arasında doğal oluşan su geçirmez yağlı maddeye lanolin denir.

Birçok cilt bakım ve kozmetik ürününde ve ilaç sektöründe yumuşatıcı ve deri yağlandırıcı olarak kullanılan lanolinin olumlu etkileri tıbben kanıtlanmamıştır ve alerjen olduğu düşünülmektedir.  Ruj, tıraş kremi, losyon, cilt bakım kremi, şampuan ve makyaj temizleyicisi gibi birçok üründe bulunmaktadır. 

Vegan alternatifleri arasında bitkisel yağlar ve sebze yağları bulunmaktadır. 

Skualen

Köpek balıklarının karaciğerlerinden elde edilen yapışkan bir yağ olan skualen, kozmetik endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Deri tarafından hızlıca emilir, diğer yağlar ile kolayca birleşir ve cildin kalitesini arttırdığına inanılır. Bu yüzden dudak kremlerinden güneş kremine birçok üründe karşımıza çıkar; en sık kullanıldığı ürünler yüz nemlendiricileridir. 

Vegan alternatifleri zeytinyağı ve buğday tohumu yağıdır.

Her ne kadar büyük markalar balinalardan elde edilen amber kullanımını azaltsa da bazı durumlarda bu madde koku sabitleyici olarak kullanılmaya devam ediyor.
Amber

Amber, balina midesinde bulunan yağlı maddedir. Mide tarafından üretilen bu yağ balinayı yemiş olabileceği keskin gagalardan ve kabuklardan korur. Amber tarihte gastronomi alanında, afrodizyak veya tütsü olarak kullanılmıştır. Günümüzde parfüm endüstrisinde kokunun kalıcılığını arttırmak için kullanılır.

Vegan alternatifleri arasında sentetik ve bitkisel sabitleştiriciler bulunmaktadır.

Östrojen

Östrojen, hamile dişi kısrağın idrarından elde edilir; bu içeriğin üretilmesi için binlerce kısrak 6 aylık süre aralıkları ile hamile bırakılır. Östrojen, ilaç olarak kabul edilir ve çocuklar tarafından kullanıldığında zararlı sistemsel etkileri olabilir. Kozmetik ürün kullanımında hormon bazlı estradiol olarak karşımıza çıkar ve parfüm, onarıcı krem ve losyonlarda kullanılır

Soya gibi, bitkisel muadilleri mevcuttur. Özellikle ağızdan alınan gebelik önleyici ve menopoz döneminde kullanılan ilaçlar için palm-kernel yağı ve bitkisel çözümler vardır.

Retinol

Retinol, önemli bir A vitamini kaynağıdır ve balık karaciğer yağından, yumurta akından, tereyağından elde edilmektedir. Alifatik alkol olan retinol, yaşlanma karşıtı kozmetik ürünlerinde kullanılır. Vitamin ve takviye ilaçlarda da bulunur. 

Vegan alternatifleri; lemongrass, buğday tohumu yağı, havuçtan gelen karotenden elde edilen A vitamini veya sentetik bileşenlerdir.

Balmumu

Bal arılarının peteğinde biriken mumdan üretilir. Bal arılarının 500 gram mum oluşturmak için yaklaşık 3 kilo bal tüketmesi gerekir. Kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılan balmumu dudak kremlerinde, kremlerde, losyonlarda, maskaralarda ve hatta göz farında karşımıza çıkabilir.

Vegan alternatifi olan Kandelilla mumu, ismini aldığı Kandelilla bitkisinden elde edilir.

Lesitin

Bu ağdalı içerik tüm canlı organizmaların sinir dokularında bulunur. Genellikle yumurta sarısından elde edilir, ayrıca sinir dokusunda, kanda ve sütte de mevcuttur. Göz kremi, dudak kremi, sıvı pudra, el kremi, losyon, sabun, şampuan ve daha birçok başka kozmetik üründe lesitine rastlarız. Renk verici özelliği sebebiyle renkli kozmetik ürünlerinde de kullanılır. 

Vegan alternatifleri arasında yine oldukça sık kullanılan soya fasulyesinden elde edilen soya lesitini, mısır lesitini ve sentetikleri vardır.

Keratin hayvanların boynuz, tüy, yele ve kıllarından elde edilen bir proteindir, saç bakım ve kalıcı perma işlemleri için üretilen ürünlerde yoğun olarak kullanılmaktadır.
Keratin

Hayvanların boynuz, tüy, yele, kürk ve kılından elde edilen proteindir. Birçok şampuan ve kalıcı perma gibi saç bakım ürününde mevcuttur.

Vegan alternatifleri arasında badem yağı, soya proteini, Hint ağacının meyvesinden elde edilen amla yağı vardır. Kesilen insan saçından da elde edilebilir. Güçlendirici olarak biberiye ve ısırgan otu kullanılabilir.

Plasenta

Hamile memeliler, A vitamini zengini plasenta sayesinde fetüsü beslerler. Cilt ve saç bakım ürünlerinde, yaşlanma karşıtı ürünlerde, şampuan ve maskelerde kullanılan bu içerik hayvanların plasentasından elde edilir. Bu iş için genellikle koyun plasentası kullanılır. FDA, bu içeriğin insan sağlığı için riskli olabileceğini bildirmiş ve belirli ürünlerde bu içerik ile ilgili uyarılara yer verilmesini istemiştir. 

Vegan alternatifleri arasında kelp -bir tür su yosunu- vardır.

Kolesterol

Hayvan yağı, sinir dokusu ve kanında bulunduğu gibi yumurta sarısının hücre zarlarında bulunan streoid ve alkol birleşimidir. Lanolinden de elde edilebilir. Göz kremlerinde, şampuanlarda, yaşlanma-karşıtı ürünlerde kullanılır. 

Göz At
after sun

Vegan alternatif olarak bitkilerden elde edilen, katı kompleks alkoller (sterol) bulunur.

Albumen saç kremi gibi bakım ürünlerinde kullanılan bir pıhtılaştırma ajanıdır.
Albumen

Proteinden elde edilen kimyasal bir bileşimdir. Süt, kas ve kandan elde edilebilir ancak kozmetik sektörü genellikle yumurta beyazından elde edilen alternatifi kullanır. Pıhtılaştırma ajanıdır yani sıvıyı katılaştırma özelliği vardır; bu özelliği sayesinde losyon, makyaj kremi, saç kremi, yaşlanma karşıtı serumlar ve kapatıcı gibi kozmetik ürünlerinde kullanılır. 

Albumen, hayvan proteini dışında bitkisel dokulardan elde edebilir; bu ürünlerin içeriğindeki bitkisel albumen Vegetable Albumen veya Vegan Albumen ibareleri ile belirtilir.

Kaprilik Asit

İnek ve keçi sütünden elde edilen sıvı yağlı asittir. Doğal bir anti-bakteriyel ve anti-fungal olan kaprilik asit, parfümler başta olmak üzere kozmetik ürünlerde bakteri oluşumunu önleme amacıyla kullanılır.

Sabun üretiminde yüzey aktif madde olarak kullanılır. 

Vegan alternatifi olarak kullanılan hindistan cevizi ve palmiye yağı yüksek oranda kaprilik asit içerir. Palmiye yağı üretimi yağmur ormanlarının katledilmesine sebep olduğu için hindistan cevizini tercih etmek sürdürülebilirlik yönünden daha doğru olacaktır.

Misk

Başta Musk Geyiği olmak üzere, kunduz, su samuru ve vahşi kedilerin genital salgılarından elde edilir. Bu hayvanlar doğal yaşam alanlarında avlanır ve musk pod -misk kesesi- adı verilen kesecik hayvanın vücudundan alınır. Misk adı verilen bu aroma genellikle parfüm endüstrisinde kullanılır. 

Günümüzde büyük markaların bu içeriği hayvanlardan elde etmek yerine vegan alternatifi olan sentetik aromaları kullandığını biliyoruz.

Gliserin sabun üretiminde kullanılan hayvansal yağların yan ürünü olarak ortaya çıkmıştır.
Gliserin

Sabun üretiminde kullanılan hayvansal yağların yan ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Sakız, ilaç, kayganlaştırıcı, fren ve vites yağı, plastik ve merhemlerin üretiminde de kullanılan gliserin, kozmetik sektöründe oldukça rağbet görüyor.

Sabun, diş macunu, ağız çalkalama suyu, losyon, dudak kremi gibi bir çok üründe gliserin kullanımına rastlayabiliriz. 

Günümüzde birçok şirket bitkisel gliserin alternatiflerini tercih etmeye başlamıştır ve bunu ürün içeriklerinde Vegetable Glycerin olarak belirtirler.

Karides gibi kabuklu deniz canlılarının kabuklarından elde edilen kitosan ter önleyici ve deodorantların üretiminde kullanılır.
Kitosan

Karides gibi kabuklu deniz hayvanların kabuklarında bulunan liften elde edilir. Yağ bağlayıcı özelliğinin yanı sıra yara kapatma ve iyileştirme özelliğine de sahiptir. Birçok farklı alanda da kullanılır ve çeşitli kozmetik ürünlerinde de karşımıza çıkar; saç ve cilt bakım ürünleri, ter önleyici ve deodorantlarda rastlanabilir.

Vegan alternatifleri arasında ahududu, tatlı patates, sebze, kuru kayısı ve daha birçok farklı meyve sebze bulunur.

Biotin

Her canlı hücrede bulunan biotin, süt ve mayada bol miktarda bulunur. Özellikle şampuanlarda vitamin içerdiği inancı ile kullanılır.

Pantenol (Provitamin B-5)

Kozmetik endüstrisinde kullanılan pantenol, çoğunlukla et ve baldan elde edilir. Bal fiyatının etten daha yüksek olduğu durumlarda, yani günümüzde bu içeriğin daha çok etten elde edildiği bilinmektedir. İnsan vücudu ile temasa geçen pantenol, vitamine dönüşür. Bu özelliği nedeniyle çoğunlukla şampuan ve saç ürünlerinde kullanılır. 

Pantotenik asit, tam buğday gevreklerinde ve sebzelerde de bulunur.

Kazein

İnek sütünden elde edilen bir proteindir. İnsan sütünde de bulunur ancak inek sütündeki oranı çok daha fazladır. Boya, yapıştırıcı, peynir, plastik gibi ürünlerin yapımında kullanılmasının yanı sıra kozmetik sektöründe de saç ürünlerinde ve yüz maskelerinde karşımıza çıkar.

@2020 SOLH LIVING.TÜM HAKLARI SAKLIDIR.

Başa Dön