Güneş Kremi Sürdürülebilirlik Dosyası



Sabancı Üniversitesi, Psikoloji bölümünde lisans eğitimine devam ediyor. Eğitiminin yanı…
Yaz mevsiminin gelişiyle beraber cildimize olan hassasiyetimiz de arttı. Haliyle, cildimizi güneşin zararlı etkilerinden korumak istiyoruz. İşte bu yüzden kendimizi güneş kremi reyonunda ya da online alışveriş sepetimize güneş losyonu eklerken bulabiliyoruz.
Bu sefer bir değişiklik yapalım. Her yaz kurtarıcımız olan güneş ürünlerini düşünmeden satın almadan önce içeriklerini inceleyelim. Neden mi? Çünkü güneş kremlerinin bir çoğu hiç de doğa dostu değil!
Güneş kremlerimizi dikkatle tüm cildimize yayıp denize giriyoruz. Peki o krem nereye gidiyor? Sadece güneş kremimizin suyla yıkanıp akması değil. bir de cildimizin onu emdiğiniz ve 30 dakika içinde idrar yoluyla vücudumuzdan atıldığını biliyor muydunuz?
İşte bu şekilde sulara karışında bazı güneş kremi içerikleri deniz canlılığını tehdit ediyor! Nasıl mı?
- Başta mercan ağartması yada mercan resiflerinin ölmesi olmak üzere birçok deniz canlısının hayatını tehdit ediyor.
- Yeşil alglerin büyümesini ve fotosentez kapasitelerini engelliyor.
- Midyelerin gelişmesini engellemekte.
- Balıklarda üreme problemleri ve erkek balıklarda dişi özellik gözükmesine sebep olmakta.
- Yunusların vücudunda birikerek ve bir sonraki nesle aktarılabiliyor.

Mercan Ağartması Nedir?
Mercanlar alglerle beraber yaşamlarını devam ettirirler. Yaşamlarını tehdit eden şartlar oluştuğunda ise algler mercanı terk eder ve mercan ağarır. Mercanın ağarması demek illa ki mercanın öldüğü anlamını taşımaz fakat ölüm riski taşıdığını gösterir.
Peki mercanlar olmazsa ne olur?
Okyanusların %1’ini kaplamalarına rağmen okyanuslardaki habitatın %25’i mercan resiflerinden oluşuyor. Bu da mercanların ölümüyle okyanuslardaki canlıların bir çeyreğinin yaşam alanını kaybedeceği anlamına geliyor!
Okyanuslar, dünyadaki oksijen salınımının %50-80’lik kısmından sorumlular. Fakat mercanların tahribatı, okyanus tabanında ormansızlaşmaya neden olduğu için üretilen oksijen miktarında ciddi düşüşler meydana geliyor.
Kısacası sağlıklı okyanuslar için sağlıklı mercanların varlığı bir zorunluluk… Gelin okyanus ve deniz canlılığını korumak için uzak durmamız gereken güneş kremi içeriklerine beraber göz atalım!

Güneş kremi satın alırken kaçınmamız gereken maddeler
- Oksibenzon(benzophenone-3 & Oksinoksat | Bu iki maddenin piyasadaki güneş kremlerinin %70-%80’inin içerisinde bulunduğu tahmin ediliyor. Mercan ağartmasına sebebiyet verdiğinden Hawai’de bu iki maddeyi içeren kozmetik ve güneş ürünlerinin kullanımını yasak!
- Octocrylene| Zebra balığı üstünde yapılan araştırmalar bu maddenin beyin ve karaciğer gelişimini engellediğini ortaya koymuş. Ayrıca bu içeriğin fazlasının yumurta üretimini düşürdüğü görülmüştür.
- Homosalate| Yaygın bir kullanıma sahip organik bir UV filtresidir. Araştırmalar bu maddenin cildimize nüfuz ettiği ve hormonların dengesini bozduğu ortaya koymuş.
- 4-Methylbenzylidene| Endokrin sistemini bozduğu, aynı zamanda okyanus yaşamını ve mercanları olumsuz etkilediği çeşitli araştırmalar ile belgelenmiştir.
- Avobenzone| Organik bir UV filtresidir. Genelde başka organik aktif maddelerle beraber kullanılırak ürünlerde geniş spektrum oluşur. Bu maddenin endokrin sistemini bozduğu ve vücuttaki testosteronun etkisini engellediği kanıtlanmıştır.
- 3-Benzylidene Camphor| Fransa’da kozmetik kullanımında yasaklanan bu maddenin endokrin sisteminin işleyişini bozduğu ve üreme sistemine zarar verdiği biliniyor.
- OD-PABA| Ciltte anormallikler ve alerjik tepkiler ortaya çıkarabildiği, cildinize nüfuz ederek kan dolaşımınıza katılabileceği gösterilmiştir.
- Nano-titanyum diyoksit| Güneş kremi içeriği olarak onaylanan bir madde olmasına rağmen nano formlarından uzak durulmalıdır. Çünkü çoğu kimyasalın yapısı küçüldükçe çevreye verdiği zarar artıyor. Bu madde balıklar için immünotoksiktir, yani bağışıklık sistemi üzerine toksik etki yapar-.
- Nano-Çinko Oksit| Aynı şekilde çinko oksit maddesi de içerik olarak cilt bakımı içeriği olarak güvenilir kabul edilse de nano formları hem çevreye hem de insan sağlığına zarar verebilir.
Hangi Güneş Kremini Tercih Etmeliyim?
Güneşten korunurken yapmamız gerekenler güneş kremimizi vücudumuza boca etmekle sınırlı değil. Bunun öncesinde uygulamamız gereken çok daha basit adımlar var.
Örneğin güneşin tam tepede olduğu 12.00-15.00 saatleri arasında dışarıda olmamaya özen göstermeliyiz. Bu saatlerin öncesinde ya da sonrasında yüzmenin tadını çıkarmak güneşin olumsuz etkilerinden daha iyi korunmamızı sağlayacaktır. Şemsiye ve şapka kullanarak güneşle etkileşiminizi düşürmek ve kıyafet seçimimiz de güneşe karşı en önemli silahlarımızdan. Yaz mevsimine uygun nefes alan kumaşlar seçerek sıcak havalarla mücadele etmeyi seçmeliyiz
Saçlarınızı güneşin olumsuz etkilerinden nasıl koruyabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Saçlarınızı Yazdan Korumanın 10 Doğal Yolu adlı yazımıza bir göze atın!

Kimyasal Güneş Kremleri
Kimyasal güneş koruyucular UV ışınlarını emerek cildimizi korumaya amaçlar.
Alerjik tepkimelere sebep olabilirler ve hassas ciltler üzerinde kullanıma uygun değildirler. Bu kremleri uyguladıktan sonra güneşe çıkmadan öncede 20 ila 30 dakika beklemeniz gerekir.
Mineral (Fiziksel) Güneş Kremleri
Bu tip koruyucular cilt yüzeyinizde bir tabaka oluşturarak UV ışınlarını yansıtarak ve cildimizi korurlar. Kremi uyguladıktan sonra bekleme süresi kısadır fakat daha sık uygulamak gerekir. Hassas ciltlerde kullanıma uygundurlar. Bu tip güneş kremleri UV koruyucusu olarak çinko oksit ya da titanium diyoksit kullanırlar.
2019 yılında FDA’nın -Birleşik Devletler Gıda ve İlaç Dairesi- güneş kremlerinin hakkında yaptığı düzenlemelerde sadece çinko oksit ve titanyum diyoksit maddelerinin güvenilir ve etkili içerikler olduğunu bildirdi.
Sizin İçin Seçtiklerimiz
Güneşin zararlı etkilerinden korunmak ve bunu yaparken deniz canlılığını olumsuz etkilememek için sizin için seçtiğimiz güneş kremi alternatiflerine göz atın!
- Mediflora -Şeffaf Çinko Mineral Güneş Koruyucu Yüz & Vücut Bakım Serumu GKF 50+
- Baboon Mineral Güneş Kremi
- Kudra – Çinko | Aynısafa Güneş Kremi
- Tilia Skin Food | Çinko Oksitli Güneş Koruyucu
- Hepsi Mis | Günlük Güneş Kremi

Sabancı Üniversitesi, Psikoloji bölümünde lisans eğitimine devam ediyor. Eğitiminin yanı sıra sürdürülebilir ve vegan bir hayat benimserken deneyimlerini ve öğrendiklerini aktarıp daha yeşil bir dünya için katkıda bulunmayı amaçlıyor.