Doğa Dostu 7 Hediye Paketleme Önerisi



Sabancı Üniversitesi, Psikoloji bölümünde lisans eğitimine devam ediyor. Eğitiminin yanı…
Aralık ayına girdiğimize göre yılbaşı heyecanı sizi de sarmış olmalı! Şüphesiz ki yılbaşı sevdiklerimizle birlikte kutladığımız, güzel yemekler yiyip eğlendiğimiz en güzel gecelerden biri. Fakat her güzelin bir kusuru olması gibi bu güzel gecenin de önemli bir kusuru var ki o da çok fazla atığa sebep olması… Süslemeler, yemekler, hediye paketlemeleri gibi birçok şey hem çok masraf oluşturuyor hem de büyük bir israfa sebebiyet veriyor.
Mesela hediye paketleme kağıtlarının büyük bir çoğunluğunun geri dönüştürülemez olduğunu biliyor muydunuz? Geri dönüşmedikleri gibi sonları da atık çöp sahalarında birikmek oluyor.
Bu konudaki istatistiklere bakarsanız oldukça üzücü sonuçlar görmeniz mümkün. Kanadalıların hediye paketleme ve poşetleme için senede neredeyse 540.000 ton atık çıkardığı, Amerikalıların ise hediye paketlemeye senede 12.7 milyar dolar harcama yaptığı belirlenmiş. Ülkemizde de durumun çok farklı olmadığını tahmin etmek ne yazık ki zor değil…
İşte tüm bu sebeplerle Solh Living ekibi olarak -daha- sürdürülebilir bir hediye paketleme rehberi hazırlamaya karar verdik! Böylece yılbaşı israfının birazcık da olsa önüne geçmeyi hedefledik. (Umarız bu “challenge” için bize katılırsınız!)
Şimdi hep birlikte daha sürdürülebilir hediye paketleme yöntemlerine beraber bir göz atalım:

Furoshiki
Furoshiki, Japonların hediye paketlemede kullandıkları geleneksel bir yöntemin ismi. Bu yöntemle hediye paketlemek gerçekten çok kolay! İhtiyacınız olan tek şey evinizde bulunan bir kumaş parçası.
Detaylı bir şekilde bu yöntemle nasıl paketleme yapacağınız öğrenmek istiyorsanız “Furoshiki: Sürdürülebilir Hediye Paketi” adlı yazımıza hemen tıklayarak dakikalar içinde Furoshiki sanatında uzmanlaşabilirsiniz!

Karton Kutuları Yeniden Kullanın
Evinize gelen kargoların içinden birkaç karton kutunun çıkmış olabileceğini tahmin ediyorum. Peki onları çöpe atmak yerine yeniden kullanmaya ne dersiniz? Kutuyu hediyenize uyuyorsa olduğu gibi uymuyorsa da hediyenizin boyutuna göre kesip şekil vererek istediğiniz formata ulaştırabilirsiniz. İşte bu kadar! Kutuyu daha dekoratif bir hâle getirmek ise size kalmış.

Geri Dönüştürülebilen Paketleme Kağıdı:
Almaya alıştığınız estetik görünümlü, desenli, renkli ama bir o kadar da plastik ve geri dönüşümü mümkün olmayan hediye kağıtları yerine; geri dönüştürülebilen kahverengi hediye kağıtlarından alabilirsiniz.
İhtiyacınızı tam karşılayabileceği gibi hazır desenler yerine sizin kendi ekleyeceğiniz süslemelerle karşıdaki kişiye kendini çok daha özel hissettireceğine emin olabilirsiniz!

Karton Poşetlere İkinci Şans
Birçok markanın plastik poşet yerine karton poşetlere geçtiğini siz de fark etmişsinizdir. Hatta benim gibiyseniz “Lazım olur” düşüncesiyle onları saklıyor olabilirsiniz. İşte o poşetleri çekmecelerden çıkarma zamanı geldi! Hediyenize göre poşetinizi kesebilir ya da katlayabilir, oldukça kolay şekil verebilirsiniz.

Eski Gazeteler ve Dergilerle İleri Dönüşüm
Okuyup bir köşeye koyduğunuz gazete veya dergilere sahipseniz yılbaşı döneminde onları değerlendirebilirsiniz. İstediğiniz gibi kesin, katlayın, hediye paketlemenize dahil edin! Hatta hediye vermeyi istediğiniz kişinin gazete veya dergide sevdiği bir şeyin resmini bulursanız onu da bu zevkli işleme ilave edebilirsiniz.

Tuvalet Kağıdı Rulosundan Takı Kutusu
“Tuvalet kağıdı rulosundan takı kutusu mu olur?” dediğinizi duyar gibiyim. Perspektifimizi biraz değiştirip işin içine yaratıcılığımızı katarsak bizce her şey mümkün!
Rulonuzun kenarlarından başlayalım. Rulonuzun bir ucundaki kenarlarını eşit bir düzende olacak şekilde içeri doğru bastırın. Daha sonra rulonun diğer ucuna da aynı yöntemi uygulayın. İşte şimdi rulonuzun bir kutu şeklini almış olması gerekiyor. Kalan tek şey bir ip veya kurdeleyle bağlayıp istediğiniz süslemeleri eklemek. Çıkan sonuca siz de şaşıracaksınız!
Not | Bu öneriyi bizzat denedik. Yakın zamanda Instagram hesabımıza ekleyeceğimiz videodan daha detaylı inceleyebilirsiniz!

Plastik Bantlara Elveda
Hediye paketleme kağıtlarının yanı sıra onlarla beraber kullandığımız plastik bantlar da çevrecilik testinde sınıfta kaldı. Ne yazık ki plastik bantların geri dönüşümü oldukça zor (neredeyse imkansız), bu yüzden onlar da atık çöp sahalarının daimi üyelerinden. Gelin bu sene onlara da son vedalarımızı edelim.
Plastik bantlar yerine geri dönüştürülebilen kağıt bantlar, ip veya kurdele gibi seçenekler tercih edebilirsiniz.

Sabancı Üniversitesi, Psikoloji bölümünde lisans eğitimine devam ediyor. Eğitiminin yanı sıra sürdürülebilir ve vegan bir hayat benimserken deneyimlerini ve öğrendiklerini aktarıp daha yeşil bir dünya için katkıda bulunmayı amaçlıyor.